Het klimaat aan de Turkse Riviera

Turkse Riviera Klimaat

Turkse Riviera Klimaat

De Turkse Rivièra is één van de populairste vakantiebestemmingen van Turkije. De regio is zo groot en verdeeld dat het makkelijk is in te delen in verschillende geografische gebieden. In het westen ligt het Taurus gebergte welke stijl herrijst tot 3KM hoogte boven de zeespiegel. Tusen de bekende badplaatsen Antalya en Alanya een heuvelachtig landschap, waar de vele rivieren het landschap doorkronkelen, zorgen voor een vruchtbaar landbouw gebied.

De regio Antalya ligt in het zuiden van het land met uitzicht op de Middellandse Zee. Een echt Mediteraan / Middellandse zee klimaat met zeer zonnig weer in de maanden april tot oktober . Uiteraard valt ook in de wintermaanden zelfs in de Turkse Riviera nog altijd aardig wat regen, maar dat blijft meestal wel bespaart tot slechts die wintermaandjes. In de zomer valt er nauwelijks regen.

3 Responses to Het klimaat aan de Turkse Riviera

 1. Aad Koppert zegt:

  Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en milde natte winters. Op de Anatologische Hoogvlakte heerst een landklimaat, met warme droge zomers en koude winters. Het oosten van Turkije kent strenge winters en heeft 120 dagen van het jaar sneeuw.In de zuidpunt van Turkije, langs de Middellandse Zee, is gemiddeld het warmst. Aan de grens met Syrië bedraagt de temperatuur in juli 40°C. De Egeïsche kuststreken hebben in juli overdag temperaturen van rond de 33-34°C. Erzurum is de koudste plaats van Turkije en ligt in het bergachtige oosten. In Erzurum heerst een menging tussen een landklimaat en een hooggebergteklimaat.Zomers is het wel warm als de temperatuur overdag oploopt naar gemiddeld 26°C. In Ankara bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer 30°C. In het oosten schijnt de zon minder dan in het zuiden. Antalya is met jaarlijks 3220 uur zon een van de zonnigste plaatsen van Turkije. In Trabzon schijnt de zon een stuk minder met gemiddeld 1875 uur zonneschijn per jaar. In het overgrote deel van Turkije schijnt de zon in de winter gemiddeld 4 uur per dag en in de zomer 12 à 13 uur per dag.In de zomer valt nauwelijks neerslag maar in de winter regent het volop. In de maanden november tot en met maart valt aan de Turkse kust veel neerslag. In Antalya valt gemiddeld 1079 mm per jaar, dat is meer dan in Nederland. In de andere kustgebieden valt gemiddeld 700 mm regen per jaar. Langs de kust van de Zwarte Zee valt de meeste regen. In Zonduldak valt jaarlijks gemiddeld 1200 mm regen. In Centraal-Anatolië, tussen de bergketens langs de noord- en zuidkust in, valt gemiddeld 300-400 mm neerslag per jaar.In Antalya is in augustus het zeewatertemperatuur gemiddeld 27 graden. In augustus is het zeewater in Zonduldak, in het Zwarte Zeegebied, gemiddeld 24 graden. Turkije is een groot land met veel verschillende landschappen, hierdoor kent Turkije verschillende klimaattypes.

  Groet Aad.

 2. Jolien zegt:

  Wilt u of gaat u op vakantie in April naar Turkije?Dan is voor veel mensen een van de belangrijkste vragen welk type weer Turkije April men kan verwachten.Zoals u wellicht weet is Turkije een groot land,waarvan de weersverwachtingen variëren van regio tot regio,alhoewel je in algemene termen kunt zeggen dat het noorden hete zomers en koude winters heeft.

  De meeste toeristen kiezen voor een verblijf aan de Egeïsche en Middellandse-Zeekust,waar de winters zacht zijn en de meeste regen valt,de herfst en lentemaanden hebben aangename temperaturen en de zomer is lang,met warm en droog weer.

 3. Carlijn_vdB zegt:

  Turkije ligt niet alleen cultureel, maar ook qua klimaat op een kruispunt. Het oosten van het land en Centraal-Anatolië bezitten een uitgesproken landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters waarin zeer veel sneeuw kan vallen. De gebieden langs de Middellandse Zee hebben een mediterraan klimaat terwijl de noordkust een gematigd zeeklimaat heeft. Het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig; Turkije heeft gedeelten met zeer weinig neerslag, waar dan ook zoutmeren zijn gevormd. Vanaf İzmir gaande van west naar oost neemt de hoeveelheid neerslag langzaam af, maar langs de noord- en zuidkust valt relatief veel regen, met name in het noordelijk kustgebergte.

Geef een reactie

Weather forecast by WP Wunderground & Denver Snow Removal